Kotły z podajnikiem

Klimat w Polsce nie rozpieszcza. Ogrzewanie domu jest niezbędne nie tylko w zimie, ale czasami już od wczesnej jesieni, aż do późnej wiosny. Gdy zima jest wyjątkowo długa i mroźna, rachunki wydane na ogrzanie domu mogą przyprawić o zawrót głowy. Nic więc dziwnego, że Polacy szukają najtańszych źródeł ogrzewania.

Odnawialne źródła energii

W nowoczesnych domach energooszczędnych i pasywnych stawia się na odnawialne źródła energii. Montuje się w nich pompy ciepła, które przenoszą ciepło z ziemi lub powietrza do systemów ogrzewania w domu. Równie popularne jest korzystanie z energii słonecznej. Panele fotowoltaiczne na dachach i podwórkach są coraz częstszym widokiem na polskich podwórkach. Niektórzy właściciele domów decydują się postawienie przy domu wiatraków, aby pozyskiwać energię do ogrzewania domu z wiatru. Wszystkie te systemy są niewątpliwie tanie w eksploatacji, jednak bardzo drogie w zakupie i montażu. Dlatego wiele osób pozostaje przy tradycyjnym ogrzewaniu piecem.

Nowoczesne piece

Piece są dużo tańsze niż ekologiczne źródła energii. W zależności od wyboru pieca, możemy w nim stosować różnego rodzaju opał. W najtańszych piecach można palić węglem i drewnem, które są stosunkowo tanim paliwem. Jednak piece te nie są szczególnie wydajne, a do tego wymagają częstego dorzucania do nich opału. Jest to więc złudna oszczędność. Jednym z najchętniej wybieranych rozwiązań do domów jednorodzinnych jest kocioł na ekogroszek. Ekogroszek ma wysoką kaloryczność, co oznacza, że z jego niewielkiej ilości możemy uzyskać sporo ciepła. Gdy palimy nim w piecu z automatycznym podajnikiem, możemy być pewni, że spalanie jest jak najbardziej wydajne i ekonomiczne, gdyż piec sam dobiera najlepsze parametry. Oczywiście jeśli chcemy uzyskać najlepszy efekt, musimy wybrać piec od zaufanego producenta, najlepiej takiego, który da nam na niego kilkuletnią gwarancję. Ważna jest też jakość ekogroszku. Im słabszej jakości produkt wybierzemy, tym finalnie więcej na niego wydamy przez cały sezon grzewczy.

Budowa nowego domu wymaga od jego właścicieli podjęcia wielu ważnych decyzji. Jedną z nich jest wybór odpowiedniego pieca, który będzie ogrzewał domowników przez lata. Piec na paliwo stałe może być piecem automatycznym wyposażonym w podajnik lub zwykłym piecem zasypowym. Który z nich wybrać i czym kierować się przy wyborze?

Budynek

Aby  w ogóle zabrać się za poszukiwanie pieca należy dowiedzieć się, jakie zapotrzebowanie na ciepło ma nasz dom. Przeważnie jest ono podane w projekcie budynku, jeśli jednak nie możemy go znaleźć, można je w przybliżeniu obliczyć samemu. Należy pamiętać, że nowoczesne, energooszczędne budynki nie potrzebują wiele ciepła. Dlatego czasami lepiej jest przemyśleć instalację ogrzewania gazowego. Ważne jest również to, gdzie stoi nasz dom. Wiele miast prawdopodobnie zacznie walczyć ze smogiem w ciągu najbliższych lat. Pod dyskusję poddawana jest kwestia ograniczenia możliwości palenia w piecach węglem. Jeśli w naszej okolicy istnieje taka groźba, lepiej nie decydować się na klasyczny piec węglowy.

Z podajnikiem czy bez?

Obecnie większość osób kupujących piece decyduje się na modele automatyczne z podajnikiem. Dzięki niemu nie trzeba dorzucać opału częściej niż co 24 godziny. Podajnik wykonuje pracę za człowieka, a ten musi zejść do kotłowni raz na kilka dni, aby uzupełnić podajnik i usunąć z pieca popiół. Wybierając kocioł z podajnikiem warto dowiedzieć się, jakiego opału można w nim używać, gdyż cześć z nich radzi sobie tylko z dobrym opałem. Dobrej jakości paliwa są wydajne, ale drożeją z roku na rok. Dlatego jeśli chcemy aby nasz piec był tani w eksploatacji zastanówmy się nad wyborem takiego modelu, który radzi sobie również z miałem lub drewnem. Oczywiście jeśli nie zależy nam na bezobsługowości kotła, możemy kupić zwykły piec zasypowy. Jest on najtańszą opcją i w przypadku zakupu, i eksploatacji – można palić w nim w zasadzie wszystkim. Aby piec zasypowy był wydajny, trzeba zdobyć trochę wiedzy o ekonomicznym paleniu.

Osoby kupujące kocioł grzewczy do swojego nowego domu obecnie decydują się w większości na piece CO z podajnikiem. Zwykłe piece zasypowe, czyli te bez podajnika, wymagają częstej obsługi przy dokładaniu do pieca paliwa. Przeważnie powinny być zasypywane częściej niż co 24 godziny. Mają oczywiście swoje zalety. Są dużo tańsze niż piece z podajnikiem,  a dzięki ich prostej budowie są w zasadzie kompletnie bezawaryjne. W piecu zasypowym da się palić każdym paliwem, są więc bardzo tanie w eksploatacji.

Podajnik to wygoda

Dzięki podajnikowi wizytę przy piecu można składać raz na kilka dni. Obsługa takiego pieca jest na tyle zautomatyzowana, że ogranicza się tylko do dosypania opału i usunięcia popiołu przez człowieka. Co jest jednak najważniejsze to to, że automatyczne piece potrafią same idealnie dobrać parametry spalania tak, aby było ono jak najbardziej wydajne i ekonomiczne. Podajnik sprawia, że domownicy nie są niewolnikami pieca i nie muszą pamiętać o codziennym dorzuceniu opału. Rozróżnia się kilka typów podajników. Najbardziej znane to podajniki ślimakowe i tłokowe. Oba dedykowane są do innych typów opału.

Wady pieców z podajnikami

Podajniki niestety bywają awaryjne. Chociaż producenci pieców z roku na rok udoskonalają swoje produkty, uczą się na własnych błędach i chcą, aby były one jak najbardziej zautomatyzowane, awarie podajników cały czas się zdarzają. Często ich powodem jest nieprawidłowe korzystanie z pieca, np. dostarczenie zbyt niskiej jakości paliwa. Wymogi dotyczące jakości paliwa są również wadą pieców z podajnikami.  Przeważnie radzą sobie one tylko z dobrym opałem, który z roku na rok jest coraz droższy. Jednak i w tej kwestii producenci starają się udoskonalać swoje produkty. W najnowocześniejszych kotłach można palić już słabszej jakości paliwami, nie tylko eko-groszkiem. Należy również pamiętać, że do działania automatycznego pieca potrzebny jest prąd. W regionach, gdzie zdarzają się braki w jego dostawie, domownicy mogą odczuć je na własnej skórze, gdy piec przestanie działać.

Kotły węglowe to jedno z najtańszych rozwiązań grzewczych. Wśród wielu ich rodzajów bardzo popularne są kotły całodobowe. Czym są? To kotły, które pracują w systemie dobowym. Oznacza to, że wymagają obsługi co około 24 godziny, chociaż czas ten może się różnić w zależności od temperatury na zewnątrz i energooszczędności obiektu, w którym piec jest zamontowany. Oczywiście należy pamiętać, że tak jak w przypadku każdego innego pieca, bardzo ważna jest jakość paliwa, które do niego podajemy.

Czym można palić?

Piece węglowe całodobowe poradzą sobie z każdym rodzajem paliwa. Możemy w nich grzać nie tylko eko-groszkiem, pelletem czy brykietem, ale w razie potrzeby również miałem, węglem kamiennym,  a nawet drewnem. Przeważnie pali się jednak miałem, który jednak musi być odpowiednio nawilżony. Im większa granulacja miału, tym mniej wody powinien on zawierać. Paliwo powinno być dozowanie równomiernie na całe palenisko. Raz na jakiś czas należy rozgarnąć paliwo i dopiero ponownie je dosypać. Dzięki możliwości używania tanich paliw, takich jak węgiel czy drewno, kocioł węglowy całodobowy jest bardzo tani w eksploatacji i może być świetnym zamiennikiem dla zwykłego pieca węglowego, olejowego i gazowego.

Gdzie instaluje się tego typu piece?

Piece węglowe całodobowe nadają się idealnie do domów jednorodzinnych i wielorodzinnych. Sprawdzają się również w urzędach, sklepach, magazynach i innych obiektach przemysłowych. Tego typu pieców używa się w systemach centralnego ogrzewania, a także do podgrzewania wody użytkowej. Piece posiadają różnego rodzaju zabezpieczenia. Gdy jego temperatura przekracza wskazaną wysokość, sterownik w piecu wyłącza natychmiast nadmuch powietrza. Dobre firmy sprzedają piece z kilkuletnią gwarancją, dlatego warto zapytać się o nią, gdy mamy już jakiś model na oku. Bezpieczniej jest zainwestować w solidny produkt na samym początku, niż później borykać się kosztami napraw i przerwami w dostawie ciepła do naszego domu. Warto wybrać coś, co posłuży nam przez długie lata.

Wybierając kocioł C.O. do nowego domu niezwykle istotne jest, aby zdecydować się na produkt z automatycznym podajnikiem. Właściciel ustawia pożądane parametry podajnika, a ten automatycznie dorzuca opał do kotła. Dzięki temu obsługa pieca sprowadza się w zasadzie do dorzucania paliwa do podajnika raz na kilka dni. Automatyczny podajnik pilnuje też tego, by spalanie było jak najbardziej ekonomiczne i wydzielało się jak najmniej szkodliwych substancji. Najczęściej spotyka się kotły w podajnikiem tłokowym lub ślimakowym. Czym różnią się od siebie i który z nich jest lepszy?

Podajnik ślimakowy

Kotły z podajnikiem przystosowane są do spalania lepszej jakości paliw. Kotły starszej generacji są nieco tańsze, jednak wymagają naprawdę dobrej jakości paliwa, a co za tym idzie są droższe w eksploatacji. Nowsze kotły przystosowane są już do spalania i gorszej jakości surowca, jednak są droższe. Należy pamiętać, że palenie lepszej jakości paliwem jest zdrowsze nie tylko dla środowiska, ale również dla samego pieca. Gdy wytwarza się mniej szkodliwych substancji, piec zużywa się wolniej.

Podajnik tłokowy

Kocioł z podajnikiem tłokowym (zwanym także szufladkowym) idealnie nadaje się do palenia tanim surowcem. Podajnik dosypuje opał do komory spalania partiami, do oddzielnej komory odprowadzany jest popiół. Podajnik nie ma problemu nawet z opałem w dużych częściach, nie musimy obawiać się więc, że się w jakikolwiek sposób zapcha. Gdy ceny eko-groszku szybują w górę, do kotła z podajnikiem tłokowym możemy wtedy zamówić tańsze paliwo. Właściciele kotłów z podajnikiem tłokowym twierdzą, że ponieważ są mniej „delikatne”, są również mniej awaryjne niż kotły z podajnikiem ślimakowym. Aby piec posłużył nam długo należy oczywiście odpowiednio o niego dbać i regularnie go czyścić – dotyczy to zarówno kotłów z podajnikiem tłokowym jak i ślimakowym. Wybierając piec do swojego domu warto kupić produkt dobrej jakości, aby uniknąć przykrych niespodzianek w postaci częstych awarii.

Ogrzewanie domu ekogroszkiem to obecnie jedna z najbardziej popularnych metod. Nic dziwnego – ceny gazu i prądu rosną z roku na rok. Ta metoda nie jest idealna, jednak  ma zdecydowanie więcej zalet niż wad. Producenci pieców starają się je cały czas udoskonalać, tak więc śmiało można stwierdzić, że za jakiś czas część problemów da się wyeliminować.

Wady

Porównując ogrzewanie domu gazem a ekogroszkiem, ta druga metoda jest zdecydowanie brudniejsza. Kocioł na ekogroszek podczas spalania paliwa produkuje pył, którego nie da się uniknąć. Dlatego trzeba liczyć się z tym, że raz na jakiś czas należy czyścić nie tylko piec, ale również i kotłownię, co nie raz potrafi być żmudną i syzyfową pracą. Poza kotłownią na posesji należy zaplanować jakieś miejsce, w którym będziemy przechowywać ekogroszek. Powinien on być składowany w suchym miejscu. Dlatego musimy wydzielić jakieś miejsce w garażu, piwnicy lub po prostu wybudować większą kotłownię. Ekogroszek pakowany jest w 25kg torby. Wskazane jest więc, aby magazyn ekogroszku nie znajdował się zbyt daleko od pieca, gdyż zasypywanie podajnika może być problematyczne.

Zalety

Jednak ekogroszek posiada więcej zalet niż wad. Przede wszystkim jest bardzo ekonomiczny i wydajny. Ma wysoką kaloryczność, a to oznacza, że z jego niewielkiej ilości możemy uzyskać dużo ciepła. Wsypywany do pieca z automatycznym podajnikiem jest jeszcze wydajniejszy – piec sam dobiera najlepsze parametry spalania. Chociaż najnowocześniejsze piece są dość drogie, ich zakup zwraca się po kilku sezonach grzewczych. Podajnik dba również o to, abyśmy nie musieli zbyt często zjawiać się w kotłowni. Wystarczy, że raz na kilka dni dosypiemy paliwa i usuniemy popiół z pieca. Jeśli chcemy, aby ogrzewanie było jak najbardziej ekonomiczne liczy się nie tylko jakość pieca, ale również paliwa. Dlatego warto kupować tylko to najlepsze. Cena ekogroszku jest najniższa wiosną i latem. Jeśli w tym czasie zdecydujemy się na uzupełnienie zapasów, oszczędzimy jeszcze więcej.